сряда, 4 февруари 2009 г.

Аржентиско танго


Няколко неща, които научаваш още на първия урок.
Това е мъжки танц. Образно казано е водене и следване. Всяка стъпка и движение идва от мъжа. Дамата се оставя в ръцете му. Препоръчително за начинаещите дами е да танцуват със затворени очи. Така се усещат най-добре стъпките, които трябва да се следват. Партньорът може да импровизира както пожелае, дамата не знае какво я очаква, просто следва. Затова, разбира се, се изисква много добра техника и сериозни умения. Трябва просто да вярваш на партньора. След известно време губиш представа за околните и усещаш само стъпките, които ти подават. Получава се страхотна химия с партньора, защото чувството е сякаш черпиш от неговата енергия. Между другото, при тангото няма фулконтакт между партньорите.
Първото нещо обаче, на което се учи човек, е изключително грациозният начин на ходене. Получава се при малко по-специфична стойка, от която начинаещите малко ги заболява кръста, не защото не е правилна, а защото повечето хора са свикнали основно да седят по цял ден прегърбени.
Тук не са нужни шикозни костюми, пера или лъскави рокли. Важни са само обувките. А какво по-красиво от елеганти женски крака в обувки на висок ток с каишки, които обгръщат глезена? Но освен красиви, обувките за танго трябва да са удобни, защото след два часа краката си болят. Произвеждат се и се продават специално за танго обувки.
Малко инфо и за самата Аржентина
Столицата на страната Буенос Айрес има относително кратка, но много бурна история. Опитите на испанските конкистадори да построят град в толкова удобното за кораби устие на Ла Плат, многократно срещали отпорите на войнствените индианските племена. За основавене на града е прието да се счита 1580 година – тогава той се е наричал Нуева Сеньора де Санта Мария дел Буенос Айрес. Но след стремителното издигане, градът практически бил заличен от лицето на земята при земетресение през XIX век, след което бил отново издигнат. През 1880 година Буенос Айрес става столица на Аржентина и пред него се откриват широки перспективи. Днес в Буенос Айресе живеят около 40% от населението на страната.
Забележителностите на столицата са старият район Ла Бока, историческата зона на Сан Телмо с голямото си количество барове и антикварния пазар Пласа Дорего, «сърцето на града» - площадът Пласа де Майо (най-големият търговски ройон в света), площадът Пласа де Ля Република с обелиск в чест на провъзгласяване на независимостта на Аржентина, най-старата сграда в града Кабилдо (днес музей), кътедралата Метрополитан (където е погребан националният герой на страната Хосе де Сан Мартин), президентският дровец Каса Росада, църквата Ел Пилар, знаменитият театър Колон (1890-1908 г.) – център на оперното и балетно изкуство в цяла Южна Америка, а също така и Сезар Парк. В града има многобройни паркове, буквално затиснати от небостъргачите, но грижливо пазени от местните жители. А големи улици са плътно оградени от палисандрови дървета, което придава на столицата прекрасен външен вид.


Няма коментари:

Публикуване на коментар