сряда, 11 февруари 2009 г.

Да похапнем ли .... щурец?





















Насекомите
Най-песимистичните прогнози на футуролозите предричат още в близките години масов глад поради глобалното изтощение на почвите, увеличеното население на планетата и последващият недостиг на хранителни продукти. В Етиопия и Судан хората и днес умират от глад. Може ли да се спаси човечеството? Може!!! Спасението се нарича ентомофагия, т.е ядене на насекоми!
Миналата седмица в Тайланд се проведе конференция на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), посветена на борбата с глада. За решението на проблема – трябва да се има предвид, че почти един милиард жители на Земята страдат от хронично недохранване – ФАО предлага дивашки от гледна точка на европейците, но ефикасен начин за борба с глада. Експертите съветват гладните да се хранят с насекоми.
В съобщението си до пресата ФАО отбелязва, че “насекомите могат да бъдат отличен източник на белтъчини и витамини. В хлебарките, скакалците и в пеперудите се съдържат също толкова белтъчини, колкото например в месото и в рибата.
Личинките на много насекоми пък съдържат важни витамини и минерални вещества.” Според специалистите от ФАО подходящи за храна на хората са около 1400 вида насекоми. Те са част от менюто в 36 африкански, 29 азиатски и 23 държави от Северна и Южна Америка. При това на някои места те са деликатеси, а на други – част от всекидневното меню....

1 коментар:

  1. Да, това би бил един ефикасен и напълно безплатен начин за отърваване от хлебарките и изхранване на гладните. Но интересен факт е, че една част от планетата наистина гладуват докато в друга изхвърлят една трета от харната си и са презаситени. Може би просто трябва малко да се замислим, когато пазаруваме и готвим за семейството така, че да е по-рационално, за да не се налага да изхвърляме развален храна и остатъци.

    ОтговорИзтриване