сряда, 4 февруари 2009 г.

Суши, как, какво , защо.. "Как една мацка си направила суши"

Може да ползвате какъвто искате ориз. Единственото условие е да е бял. Къс или дълъг няма значение. Важен е начина на приготвянв - трябва да е лепкав, а не зърната да се делят. Ориза се изплаква - няма значение колко пъти - аз позлвам или цетка или пък в купа... целта е да се измие. Варя го в тефлонова тенджера. Някои от японските рецепти препоръчват 1:1 ориз вода, но аз го правя 1:2, 2-1/2. Ориза се сварява само с вода. След като е в тенджерата с водата слагам го на котлона на най-силната степен докато заври водата, разбърквам го, след това намалявам на доста слабо и го оставям да си ври докато изври водата напълно. След намаляването на температурата на котлона не разбърквам повече.
След като ориза е готов, докато е още топъл се поръсва със суши оцет. НЕго може да си проготвите по следния начин. Използва се бял (прозрачен като вода) синтетичен оцет - няма никакъв аромат и цвят. В Бългаия използвах лимонтузо - разтворих си го и се получи същото на вкус като оцета продаван тук. Рецептата за суши оцет е - 1/3 чаша оцет + 2 супени лъжици захар + 1 - 1 1/2 лъжици сол. Изсивам всичко в едно бурканче, затварям го и го разбивам. Обикновено си проготвям повече и си го ползвам много пъти. Готовият ориз се поръсва с оцета и се разбърква. Оставя се за изстине. Понякога си го приготвям от предната вечер, но около час най-много е достатъчен за охлаждането му.
За завиване на сушито се ползват едни рогозчици, но ако няма не се предавайте. Винаги може да приспособите нещо гъвкаво - да речем пластмасова подложка за хранене която може да се навие на руло. НА полеви условиа ползвах няколко листа обикновена хартия - от голям формат тетрадка ( с 4-5 листа успях да получа достатачно "твърда" подложка).
Сега за пълнежите - сушито може да бъде с много неща включително и вегетарианско. От зеленчуците се позлват - краставица, авокадо нарязани на лентички/пръчици с дебелина около 1/2 - 1 см. Ако искате да правите вегетарианско може да сложите и морков или чушка - пак на тънки лентички (това си е промяна на истинското японски суши, но целта е да предложат за всеки вкус).
ЛиЧно аз използвам най-много 2 вида "рибени" съставки. НИкога не съм ползвала сурова риба. Както всяко нещо, което се яде сурово качествата му трябва да бъдат 100% гарантирани. Спомням си с каква отврат гледах на времето в Германия едно ястите дето ти дават една топка сурова кайма с едно яице, също сурово счупено от горе... абе само да си забъркат каймата за кюфтета.. - твърдяха, че качеството на месото било гарантирано. Та да се върна на сушито. Аз си купувам пушена сьомга - най ми харесва червената, нарязана на тънки филета, но може и друга каквато ви харесва. Пробвала съм включително и с херинга. Рибеното филе също се нарязва на лентички. Другото ,което ползвам е рачешки рулца (има такива които са от рачешко месо и друхи, които са проготвени от риба със съорветния рачешки аромат). Едно рулце нарязвам по дължина на 2 или 4 в зависимост от дебелината.
Добре е да имате и хайвер - тук ползвам един който е овкусен за суши, но съм купувала и червен и т.н. Слагала съм го или заедно с другите продукти (когато е по-дребен) преди да завия сушито или пък сам слагала по няколко зърна (ако е по-едър) на вече нарязаното. Така става по-красиво и се разпределя по-равномерно.
Друга съставка, която позлвам е сусам.
Правенето на сушито: Слага се ориз на половината лист водорасло като се оформя на правоъгълник до краищата на листа. Дебелината е около 1/2 см - повече или по-лакко прави сушито съответно по-малко (тънко) или по-голямо (дебело). В средата на ориза се слагат състравките: пъвро поръсвам със сусам, после 1-2 парчета краставиза, авокадо, риба (или рачешки рулца), хайвер. С помощтта на подложката се навива на руло като имате стремеж да е стегнато. Нарязването става на парченаца с дебелина около 2 см. В ресторантоте разделят един руло на 6 или 8 парчета, но на мен са ми малко едрички. Слагам листа на по-дългата страна и режа на 8-10. НЯмате нужда от специални японски ножове. Достатъчно е да е остър. МОже да позлвате и тези със зъбчета, макар, че аз предпочитам обикновен остър нож. Нарязаното суши се подрежа по начините на картинките .
За подправка се ползва соев сос, япоснки хрян wasabi- (продават го на прах (зелен) и се добавя само вода) и джиндцер, но и пyрвите две са достатъчни.
Ако искате да правите т.нар. Калифорния ролца се позлва листа нарязан на 2. С ориз се покрива цялата повърхност, наръсва се със сусам. Обръща се, и продуктите - краставица, авокадо, се поставят върху листа . Завиването става с ориза отвън. ТЕзи ролца са вегетариански.
Ако се изключи вярването, че суши значи сурова риба мисля, че всеки би се насладил на вкусна и полезна храна. Обикновено питам противниците дали ядат - ориз, краставица, авокадо, сусам, хайвер, пушена сьомга, и т.н. Единственото необикновено е водорасловият лист, който обикновено много хора първо обелват, но след известно време се престрашават и се убеждават, че е също много приятно.
След това обяснение със сигурност ще завъртя малко суши скоро.
Само не се нахвърляйте върху мен след това ми писание. Пак повтарям - суши не значи САМО сурова риба. Не съм срещнала до момента човек (включително и БЪлгария) който да не е станал фен или поне умерен потребител на сушито след като е проумял горното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар