вторник, 17 февруари 2009 г.

Женската "красота" в страните от третия свят



В Етиопия, живее едно от най-необичайните племена в света - Mursi.
Те се считат за най-агресивна етническа група. Всички мъже се движат с Калашников и минават границите нелегално. В допълнение на това, те започват да пият от сутринта, а до вечерта стават неконтролируеми.
Племето има доста странни обичаи и нрави.
Племето веднага демонстрират богатството си - колкото по-голям диск е вкаран в устната на младата жена, толкова повече рогат добитък и друга зестра ще донесе тя на своя съпруг.Майките първоначално пробиват устните на дъщерите си с кухо дърво и постепенно увеличават диаметъра на отвора. После поставят в получените дупки дървени панички. Долната е по-голяма, стига чак до гърдите. При хранене паничките се свалят. А обичаят си има обяснение. Той бил създаден малко след като дошли първите ловци на роби. Местните жени решили, че обезобразени няма да им се харесват. И се оказали прави. Но после сами започнали да се харесват повече обезобразени.



Жените жирафи от племето падонг в Бирма!
Учени разгадаха бирманската "тайна на красотата". В Източна Бирма на високо плато живеят жените жирафи от племето Падонг. Още от петгодишна възраст на момичетата се нанизват една след друга медни халки на вратовете, докато височината на наниза достигне 30-35 см. Това чудо, постигнато с цената на десеткилограмоваметална прегръдкаот спираловидна ризница украсена и със сребърни вериги, подпряно на малка възглавничка под брадата, символизира богатство, елегантност и обществено положение.
  • Имало спор дали разтягането на врата е резултат от деформацията на прешлените или на връзките между тях. Той бил разрешен с рентгенова снимка, която показала силно смъкване на гръдния кош поради тежестта на украшението, което прави врата да изглежда необикновено дълъг. Подобни гривни, с общо тегло 15 кг, се носят също по ръцете и краката - от глезените до коленете. От тях походката на жените е бавна и силно клатеща се. А гласовете им звучат като от кладенец. Те не могат да пият течности от чаша и за целта си служат с бамбукови цеви. Вратните им мускули са силно атрофирани. Жените падонг не бива и да помислят за изневяра. Наказанието е жестоко - гривните на врата се отрязват и клюмналата изведнъж от тежестта си глава предизвиква бавно задушаване.


Странностите в името на красотата нямат край. Хималайките от областта Зиро например забиват в ноздрите си черни камъни. Изглеждат доста странно, но привличат вниманието на многобройните туристи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар