вторник, 25 януари 2011 г.

Захари Карабашлиев - Приказка

Моят любимец - Захари Карабашлиев, мъжът написал романът "18% сиво", "Кратка история на самолета", с нова книга!
"Приказка" - книгата, написана от Захари Карабашлиев и съпругата му Силвия. Тя е съпреживяна и илюстрирана от Ива Сашева. И тримата живеят в Калифорния от години.
Захари разказва:

"Тази приказка е продукт на любовта към четенето и рисуването. В това приключение помагаше и съпругата ми Силвия. Искахме да се получи текст, който да провокира връзката родители-деца. Да стане една приказка за съпреживяване, за общо четене пред камината или под одеялото преди лягане. Нещо за споделяне. Думите са визуализирани, а след това започва четенето. Книжката е нещо като кратко анимационно филмче. Ако детето го хареса, то може да стане режисьор на свой собствен филм. Признавам, че вече виждаме и продължение на тази кратичка история. Вгледали сме се в европейските традиции в приказките - Братя Грим, Андерсен с неговата малка кибритопродавачка, Карло Колоди с Пинокио... Опитваме се да ги направим проходими през времевите пластове - ще видите, че в илюстрациите в книжката има както готически сгради, така и пейзаж все едно от кв. Люлин. Това дължим на Ива, която не е илюстратор, тя е художник на тази приказна история. Имахме нужда от човек, у когото думите да инспирират образи, а те на свой ред да родят думи. В крайна сметка ние даваме канавата - с малко думи, като основа за "бродерия", върху която деца и родители да родят своята приказка, да съпреживеят една история за една мечта - да създадеш нещо живо, да оставиш следа напук на глада, студа, кризата, недоимъка, хорското безразличие. Пък било това мечта от парцали... То оживяла с топлината на добротата. Напук на далечните студени звезди. Все едно - съпреживейте тази приказка... И помислете, че хората, които виждате по улицата, бутащи колички, бездомни, невинаги са отчаяни отрепки, че всеки има някаква история, някава драма. Не го подминавайте безразлични, както правят някои герои от нашата приказка..."

8 коментара:

  1. Ау нова книга...? Ама детска :)
    Сега поставят пиесата му "Откат", ама в София :/

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че откривам тук други почитатели на Захари Карабашлиев :)
    Аз бях на представянето на тази книга - в книжарница "Пингвините", до СУ. Захари беше заедно с художничката Ива Сашева. Нямаше много хора, но пък тези, които се събрахме, бяхме наясно защо сме там :)
    Лили, аз тази вечер съм на театър в Армията, ще гледам "Откат". Надявам се постановката да е добра, поне колкото книгата.

    ОтговорИзтриване
  3. Уф, Захари ми е слабост!!! Тоест, това което пише :) Аз успях да отида на представянето на "Кратка история на самолета" през август 2009г, и бях много ама много щастлива да го видя. Съжалявам, че не съм била на "18%сиво", защото за мен това е "дЪ книгата"-невероятен роман,драма,екшън!!! :) Гледах пиесата му "Неделя вечер", много ми се иска да гледам и "Откат", но както казва Лили..."ама в София" :)
    Sekamo, моля те дай после отзиви за пиесата, че се вълнувам хаха.
    Поздрави и на двете ви :)

    ОтговорИзтриване
  4. Violka, за мен също "18% сиво" е романът на романите в новата вълна бг автори! Толкова ме развълнува като го прочетох, че чрез него се запалих въобще да си купувам и да чета млади бг автори и да търся в тях това, което ми даде като емоция романа на Захари. Е, колкото и книги да прочетох от тогава, никой не се доближи до това ниво, но поне ми остана страстта да си купувам книжки на родни автори и да им гласувам доверие :)
    Задължително ще напиша отзиви за "Откат", след като го гледам. Мисля, че става дума за същата тази пиеса "Неделя вечер", само че на софийска сцена. Имам очаквания, че и самият Захари ще е довечера в салона, все пак това е едва второто представление, а той май е в БГ ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Да! "18%..."абсолютно! Препрочитала съм я 3 пъти (голямо съм куку) Изцяло споделям всяка една твоя дума :D
    Аз когато гледах "Неделя вечер" (мисля, че са различни, но ще разберем след като гледаш "Откат") също се чуваха слухове, че Захари ще е в залата, но за мое огромно съжаление не беше :(
    Затова ти пожелавам от все сърце тази вечер ДА Е в залата! <3

    ОтговорИзтриване
  6. Аз май съм пропуснала, че "Откат" има и книга! Но се разтърсих из нета и я намерих, да. Antevasin-ke май доста се вълнуваш, а? хихихи

    ОтговорИзтриване
  7. Violka, беше съвсем права, че става дума за съвсем различни представления. Тъй като книгата се състои от една дълга пиеса ("Неделя вечер") и други няколко по-кратки, не знам защо си мислех, че именно ще гледам дългата. Изненадата ми беше, че се представиха почти всички останали текстове от книгата, диалозите, като свързващото звено помежду им беше героят на Иван Радоев. Интересно беше, сценографията и музиката бяха впечатляващи, както и визуалните ефекти към тях. Ако не ме домързи много, ще направя един по-подробен опит за ревю в следващите дни ;)
    p.s. Захари не беше снощи, или поне аз не го видях. И за мое съжаление салонът не беше пълен, макар да е едва второ представление.

    ОтговорИзтриване
  8. Мерси Sekamo :) то явно няма да успея да я гледам скоро :( но ще взема да си купя книгата, че да придобия малко представа. Точно може би, защото е още нова не е било толкова пълно, а и Захари не е чак чак толкова известен, все още :) Жалко, че не е бил в залата, спомням си и аз с колко трепет очаквах да го извикат на сцената, след представлението но уви! Нищо, следващият път ;)
    Ще следя мързела ти отблизо ;) Поздрави

    ОтговорИзтриване