вторник, 22 януари 2013 г.

Карл Едуард Сейгън - "Космос" и "Контакт"

Когато чета такива  книги - свят ми се завива, ръцете ми сякаш изтръпват, а краката ми не са стъпили здраво на земята, чувствам се толкова малка и незначителна, неразбираща, но същевременно и уникална. Сякаш аз съм гиганта, а Вселената е песъчинката.... Тук съм, но и съм съвсем далече, Аз съм, но и не съм аз - и ми харесва :)

Карл Сейгън  e американски астроном, астробиолог и популяризатор на науката.
През 1999г. международен екип се отправя към звездите за  най-ужасяващата среща в човешката история. Кой - или какво - има там?!

В "Космос" 1980г. - Крал Сейгън дава обяснение на Вселената.





















"КОСМОС представя мисиите на космическите апарати, изпратени към близките планети, връща ни в залите на Александрийската библиотека, навлиза в тайните на човешкия мозък, рисува космическите бури и вълнуващите пейзажи на Марс, Венера и Юпитер, разгадава йероглифното писмо, разкрива тайните на произхода на Земята, проследява 15 милиона години земна еволюция и ни отвежда далеч в бъдещето, към последните дни на загиващото в ядрен пожар Слънце.
КОСМОС е историята на дългото изследователско пътуване на човечеството, на силите и личностите, допринесли за оформянето на съвременната наука. Сред тях са Демокрит, Хипатия, Леонардо, Кеплер, Нютон, Хюйгенс, Шамполион, Айнщайн, Хюмасън и Хъбъл. Сейгън поглежда към нашата планета от извънземна гледна точка и вижда син, подобен на скъпоценен камък свят, обитаван от форма на живот, която едва-що е започнала да открива своята уникалност и е дръзнала да се насочи към огромния океан на пространството.
Телевизионният сериал КОСМОС е гледан от над 500 милиона зрители в 60 страни, сред които и България. Получил десетки американски и международни награди и отличия, той е определен като един от най-оригиналните и уникални приноси към развитието на телевизионните програми, като забавляващ, образоващ и вълнуващ филм, триумф за своя автор."


В "Контакт" 1985г. - той предсказва нейното бъдеще - което е и наше.
Романа Контакт, има екранна реализация от 1997 година с Джоди Фостър в главната роля.





















"Ако наистина има Бог и не се крие, Той ще остави за нас недвусмислено послание. Как би изглеждало такова послание? Отговорът на Сейгън е зашеметяващ и правдоподобен."


"Според човешките стандарти не беше възможно обектът да има изкуствен произход: беше голям колкото цяла планета. Но имаше толкова странна и интригуваща форма, така очевидно предназначена за някаква сложна цел, че несъмнено бе израз на нечий замисъл. Носеше се в полярна орбита около грамадната бледо-синя звезда и наподобяваше огромен, неправилен полиедър, чиято повърхност бе осеяна с милиони купести раковини. Всяка раковина бе насочена към определен сектор от небесната шир. Всяко съзвездие се прослушваше. Полиедърът-планета изпълняваше функциите си в продължение на милиони ери. Беше много търпелив. Можеше да си го позволи. 
Дори да чака вечно."

2 коментара:

  1. "Аз съм агностик. За да съм атеист, би трябвало да зная много повече." :)
    Много звездни книги четеш, братовчедке.
    Вземи му оправи името от "Крал" на "Карл"...не че не е царска особа в нашите очи, нали? ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Хахах верно "Крал" - явно все за крале си мисля, защото чета и друго и за това. ;))

    ОтговорИзтриване