неделя, 30 септември 2012 г.

Книгата, която искам да прочета

Беше прохладна свежа нощ, в тих спокоен квартал на София, някъде преди около година. Няколко току-що запознали се младежи, слушахме рок, пиехме бира и опознавайки се, играехме на - "Последната книга, която прочетох". Момче с дълга кестенява коса и спокойни кафяви очи, ме заинтригува с това заглавие - "Цар Плъх" на Джеймс Клавел. Описа ми частта от книгата, която беше оставила най-силно впечатление у него и макар и с леко замъглена глава си казах, че искам да прочета тази книга... и така стигаме до днес...

Започнах я! Една от най-завладяващите книги, които съм чела. За сега я имам само в електронен вариант, но я издирвам и в книжен.



















От автора на "Шогун", "Гай-Джин" и "Тай-Пан" - Джеймс Клавел ( 1924 - 1994 )
"Цар Плъх" е книга за:
* Втората световна война.
* Военнопленчески лагери на остров Ява и в Сингапур.
* Борба за оцеляване и сила на духа.
* Страници, които надникват в живота на седем жени по време на войната - любими, майки и съпруги на мъжете в лагера.

"Мъжете, затворени тук бяха престъпници и тяхното престъпление бе огромно - те бяха загубили една война. И бяха останали живи.
Но за мъжете, затворени тук Чанги бе нещо много повече от затвор. Чанги бе началото - мястото, където всичко започваше отново.
Воня на пот, мухъл и урина изпълни ноздрите му. Из целия лагер крачеха призраци - призраци в дрипи, призраци с препаски на кръста, призраци в саронги, призраци от кожа и кости..."

6 коментара:

  1. Интересно... много пъти съм я чувала, но никога не ме е грабвала. Сега вече наистина искам да я прочета :)

    http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=134840&title=%D0%A6%D0%B0%D1%80%20%D0%9F%D0%BB%D1%8A%D1%85

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плами, аз на някаква космическа цена я намерих из н ета - 20 лв О_о и не съм я купила, изтеглия си я. Започнах я и ми е много интересна за сега, но ми изтичат очите да се взирам в монитора.

      Изтриване
    2. Вио, снощи си я поръчах за 5 лв. + около 2 лв. за доставка (ще видим какво ще пристигне :D). В сайта "книжен пазар" имаше и други оферти... към 7 лв. Може да се разровиш. Аз от монитора хич не мога да чета.

      Изтриване
    3. Аз ходих на няколко книжарнички за втора употреба, но я нямаха. Обаче сега и аз искам и навярно ще си я поръчам както си направила ти. Много ти благодаря. Книгата е уникално добра.

      Изтриване
  2. Книгата е прекрасна, макар и тежка, силно завладяваща и оставяща силни емоции след финала. Сигурна съм, че ти хареса и развълнува.
    Пожелавам ти приятни мигове с нея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За сега ми е много интересна на 4-та глава съм и на няколко места искрено се смях (?!)... може би после става и тежка.
      Благодаря ти :)

      Изтриване