неделя, 24 май 2009 г.

Ana Moura - "Фадо"Анна Моура! Представям ви една изключително чаровна певица и музикалният стил Фадо ( за който ще стане дума малко по-надолу) която щом запее ви опиянява с кадифеният си мек и същевременно плътен глас. Всяко нейно изпълнение е едновременно специално и много лично, което до голяма степен се обяснява със стила на пеене който тя е избрала за своя съдба. Божественият й глас, комбиниран с нежните мелодии и текстове, в които основни теми са любовта, самотата и раздялата, няма как да оставят публиката равнодушна...

Фадо - Предстои ви среща с музика, която е тъмна, страстна и задъхана, тя не е сред стиловете, които говорят много на масовия слушател. Традиционната португалска музика - наричана португалски блус или танго или дори фламенко - е лирична и страстна, логично изпълнявана предимно от жени.

"Fado е латинска дума и означава съдба, вяра, но ако искаш да научиш истинското значение - Fado е начин на живот. Изразяване на чувства, сантименти, неща нормални за един човек, като радостта, любовта, ревността..."

Фадо е всепризнатият, международен символ на Португалия, разкриващ същността на португалската душа. Amalia или Fado се изпълнява в баровете и ресторантите из цялата страна.
Счита се, че фадо е произлязло от песните на маврите. Макар да са минали много векове, основата на музиката /меланхолична и тъжна/ е все така витална и истинска в наши дни. Други смятат, че Фадото е модификация на музиката на робите в Бразилия, която достига до бреговете на Португалия чрез пътуванията с кораби.
Трета теория свързва Фадото с певците и артистите от Средните векове, чиито любовни песни са много близо до днешните.
Коимбра се гордее със своето фадо. Някои твърдят, че именно тук се е родила тази музика, и то от някогашните студенти. Автентичното Коимбра фадо, се изпълнява само от мъже и за разлика от популярното днес лисабонско фадо е далеч по-меланхолно и тежко. Казват, че текстовете на тези песни са тривиално-сантиментални, най-често за безвъзвратно изгубена любов, но музиката е онова, което отива отвъд тривиалното. Има много тленност в нея, има тъга по онова, което е било и си е отишло, по онова, което си притежавал и си изгубил. Обясняват тази типично португалска тъга с величието и нетрайността на някогашната колониална империя, с невъзможността да удържиш завладяното. Голямата носталгия на всяка срутила се империя.

Фадото е гордостта и радостта на Португалия и е националното музикално богатство, което изпълва душата на португалците. Дори да не говорите езика им със сигурност ще останете в плен на мелодията, гласовете на певците и техните настроения.
Всичко казано по-горе не може да ви опише що за музика е фадо. Просто си я пуснете и се заслушайте...

Още изпълнители на Фадо: Amalia Rodrigues, Dulce Pontes, Cesaria Evrora, Camane, Mariza.

Няма коментари:

Публикуване на коментар