четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Дари коса за онкоболен

Дари косата си... зарадвай някой, който в момента няма.

Напоследък рядко чета списания (различни от научнопопулярните), списания тип lifestyle, но онзи ден една приятелка ми донесе октомврийския брой за 2014г.  на списание ELLE. В него именно прочетох за каузата, която цели да подкрепи, помогне и дари щастие и самочувствие на дами с онкологичен проблем. Косата за една жена е нещо много важно и ако имате в повече (т.е ако имате дълга коса) споделете я с някой, който в момента няма никаква. Закупуването на перука от естествен косъм е изключително скъпо, затова кампанията цели да подари няколко перуки на жени с онкологично заболяване. Както може би знаете (или пък не?!) след химиотерапия косата опадва. Това за една жена е допълнтелен некомфорт и шок.
Има жени, които след това не смеят отново спокойно да се погледнат в огледалото.

  • Преди да се подстрижете, е много важно да знаете, че за да има смисъл жестът ви, отрязаната коса трябва да е не по-къса от 25 см (в перукерната даже обикновено не приемат дължина под 35 см, но в този случай се опитват да работят и с по-малка дължина) Косата се връзва по описания в списанието начин, а именно - на опашки, преди да се подстриже и се реже внимателно над ластиците!!!

Можете да изпратите косата си до списанието по куриер на адрес:
сп. ELLE
ул. "Отец Паисий" 15
СББ Медиа
София 1303

Изпратените от читателки на списанието коси, се предоставят на перукерско студио Bissi в София - едно от малкото в България, което изработва перуки за в живота (а не театрални например). От там са се съгласили безвъзмездно да изработят перука за каузата на списание ELLE. За съжаление, дарената от един човек коса е абсолютно недостатъчна за една перука. Обикновено трябва да се подстрижат 4-5 човека, за да се събере достатъчно коса за една перука (при това трябва косата да е от един тип - права и тъмна например, за да може да се комбинира). Така че колкото повече хора дарят коса толкова по-добре. Толкова повече радост за някой, който заслужава подкрепа и сила в този момент. Било то и чрез една перука.

Така, че....
Сбогом дългокоске :)))))
Аз го направих, ако имате желание можете и вие!

















9 коментара:

  1. Колко си хубава така, Вио!!! Браво!! Да бях чула по-рано... преди да се клъцна... нищо, другия път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Плами :* Сега ще се конкурираме с Маичка по щръкналост на косата (особено сутрин) ;))))

      Изтриване
  2. Голяма си!

    Послепис: май е трябвало по-рано да я направиш тази прическа, красива си - особено като си така усмихната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само метър и петдесет съм, нищо не е ;)
      Мерси Доди! Но виж ако е било по-рано нямаше да има смисъл косата щеше да отиде в кофата за боклук, а сега се надявам да помогна.

      Изтриване
  3. Здравей. Искам да те попитам има ли условие косата да не е боядисана или нещо такова?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, честно казано незнам. Когато писах мейл на списанието за да ми дадът повече информация, забравих да попитам това, (моята е боядисвана в черно) но и те не ме предупредиха изрично дали има значение боядисвана ли е.
      И след като получиха косата ми, пак не писаха да има проблем, така че се надявам да няма значение боядисвана ли е или не.
      Поздрави :)

      Изтриване
    2. Благодаря за информацията. Може ли да ми дадеш мейла им само, за да мога да им задам този въпрос. :)

      Изтриване
    3. Разбира се!
      Аз го изпратих до - elle@sbb.bg, а отговор получих от този мейл -
      p.dencheva@sbb.bg - от г-жа Петра Денчева. Мисля, че на който и от двата мейла да пишеш бързо ще ти отговорят.
      Успех.

      Изтриване
  4. Даряването на коса няма да реши кардинално проблема с раковите заболявания. Тенденцията е следващите 10 години да има ръст 30%.
    Преди 2 години в България отвори офис фирма, производител на гъбите рейши. Тези гъби са признати от Японското правителство за превенция на раковите заболявания, но те помагат и при много други заболявания. И най-важното е, че фирмата е сложила по малко екстракт от рейши в кафето, чая, горещия шоколад. Пиейки си любимата топла напитка всеки може да си прави ежедневна профилактика, така както влизаме и си вземаме ежедневен душ. Има разлика между една кола, която е поддържана и тази, на която не е добавяно масло, не са сменяни свещи и т.н. Както има разлика между един бездомник и един много добре облечен, парфюмиран мъж.
    Нека да поемем кампания за профилактика, за да няма жени с отрязани гърди и перуки. Всеки, който подкрепя идеята може да се регистрира на следния линк - http://www.kafe-ganoderma.eu/m... Регистрацията е безплатна и не ни задължава да пазаруваме стоки, от които нямаме нужда.
    Продуктите са много качествени - ще дам един пример. Преди 2 дни една жена с рак на белия дроб, започна да пие кордицепс от фирма DXN (преди това е закупила кордицепс на друга фирма, но от него повръщала). След като е пила завишени дози от кодицепса, на другия ден сутринта се е почувствала много по-добре, и се е раздвижила без обезболяващите. Само от 1 ден тя е усетила ефекта. Но за да не се стига дотам доктора да ни поставя страшни диагнози, е по-добре да вземем предварително мерки. http://kafeganoderma.wordpress... http://kafeganoderma.wordpress... Един грам профилактика е по-ценен от 1 кг лечение!

    ОтговорИзтриване