вторник, 14 май 2013 г.

Хайде на кино - "Джулай" (2013)

julymovie.com

Тези, които ме познават, знаят, че обичам кино - обичам българското кино, старо и ново.
Затова грабвам няколко прекрасни момичета и отиваме на кино. Ще скочим във филма заедно с: Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер, Яна Титова, Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Поли Лалова, Димитър Терзиев, Стефан А. Щерев...
Сценарий и режисура: Кирил Станков
Нали помните филма "Кецове" - да, онзи супер готиния, който аз признавам си гледах няколко пъти... Продуцентите ни дават още един шанс да изживеем нещо подобно с "Джулай".

Ще посрещнем изгрева на брега в Крапец... ей така, боси с полепнал пясък по пръстите, завити с тънко одеало, разрошени от морският вятър хвърлящ солени пръски по лицата ни, усмихнати и с парещи очи от недоспиване. Всеки път щом чуя Uriah Heep и паметната им песен - цялата настръхвам и ме полазват щастливи тръпки.
Навярно гледайки филма, някои от нас ще си спомнят... други ще помечтаят... а трети, на 1-ви юли отново ще го направят, там на брега на морето... Вълшебно! :)



Анотация:
"Най-новият български филм – "Джулай" (2013), продуциран от "Гала филм", чийто автор и режисьор е Кирил Станков, е носталгично преосмисляне на днешния скапан живот на едновремешните свободни духове. Неслучайно режисьорът избира да разкаже своята история през съдбите на три на пръв поглед обикновени жени – интелектуалката Дана (блестяща Касиел Ноа Ашер), алкохоличката Джу (изненадваща Параскева Джукелова) и невинната Лили (нежната Яна Титова).

Жената е по-чувствителна към несправедливостта и много по-склонна към промяна, а и по-силна, както се оказва и от сюжета на филма.
В тази история за пътуване, купон, откровения, свобода и болкa всеки преминава през своята малка голгота, за да открие истинските стойности на приятелството и надеждата.

На пръв поглед семплият сценарий разкрива малко по-малко пластове наслоено недоволство и красиви метафори. Поколението на 40-годишните лесно може да се разпознае в съдбите на героите, някогашните диви, млади и готови на промяна, са се предали на неслучващия се преход, потънали са в блатото на всекидевното си живеене и са се обезверили.
Случайната среща на някогашните приятелки Дана и Юлия и решението им да отидат да отпразнуват Джулая "като едно време" отприщва поредица от случки, показващи, че миналото не се връща, че настоящето е унищожило ценностите и че всеки се опитва да избяга в черупката си.

Естествено, като на кино, и тук става чудо и недоволството преобръща сюжета и ни поднася един неочакван и вдъхновяващ финал. С две думи – доброто побеждава!
Прекрасното женско актьорско трио нямаше да е така атрактивно без участието и на неколцина много колоритни актьори, отдавна станали любими на българската кино-аудитория.

Макар и стъпващ върху доста болни теми от съвремието ни, филмът "Джулай" е направен с много любов и много чувство за хумор. Без излишни хватки и кино-претенции, той грабва зрителя с прекрасна актьорска игра, хубава музика (какво друго, ако не блус – дебют като филмов композитор на Васко кръпката) и много добро операторско око (небезивестният Рали Ралчев).
С "Джулай" вълната от хубаво бълграско кино продължава и има всички шансове да върне в салоните и най-скептичната към родното изкуство публика."

(автор на анотацията: Кремена Димитрова - www.edna.bg/svobodno-vreme)

Няма коментари:

Публикуване на коментар