понеделник, 7 ноември 2011 г.

2 Cellos и Irina Chirkova, за вас

Възхитена и развълнувана съм, няма да крия, че имам страст към цигулки, виоли и чела. Ще ви представя две момчета от Хърватска, и едно наше момиче, които казват за себе си, че са сбъднали така наречената "Американска мечта".

Ирина Чиркова - От 5-ет годишна свири на виолончело, записват я в Софийското музикално училище за деца на възраст от 6-ст до 19-сет години. През 1997 г. Ирина заминава за САЩ, където продължава обучението си в град Бостън, в Бостънската консерватория. Тя е активен солов и камерен музикант, но също така и разчупваща мнението за класическа челистка. Пробва се да свири в групи с електро чело като CCBONNES и MystiQuintet, с които обикалят Дубай, Катар, Гърция. Канили са я да участва и записва със световноизвестни музиканти като Kanye West, P.Diddy, с моя любимец вокалиста на групата Godsmack - Sully Erna, с който записват първият му солов албум - Avalon. Ирина се мести в Лос Анджелис през 2009г. и преподава чело, като междувременно не спира да покорява върхове.
За по-заинтересованите, ето едно интервю с нея, за радио Тангра Мега Рок.
За съжаление България знае много малко, за това толкова талантливо момиче.



Ето ги и двамата сладури от Хърватска! Това са виолончелистите Stjepan Hauser и Luka Sulic . Те току що са завършили обучението си, Luca - Кралската музикална академия в Лондон, а Stjepan - Кралския северен колеж в Манчестър. Срещат се преди 10 години в Хърватска в един Мастър клас за чело, след време се местят в Лондон за да продължат обучението си и от тогава са неразделни приятели и дует чело партньори. Обичат класическата музика, тя е дълбока и много емоционална, но искат чрез своя рок стил да й предадът един нов по-модерен отблясък, за да успее тя да достигне до повече млади хора. Слушат и черпят идеи за начало от групи като Guns N' Roses, U2, Sting, Michael Jackson, правейки кавъри на техни песни. И двамата имат много награди от международни конкурси, свирили са на места, като Виена, Амстердам, изнасяли са концерти по отделно в страни като Сащ, Южна Африка, Нова Зенландия, Азия... През Януари 2011г. двамата авантюристи решават да публикуват изпълнение, дуо на виолончело, кавър на песента на Великият Майкъл Джексън, “Smooth Criminal”в youtube. Качeното видео, събрано в 3 минути, променя животът им завинаги! Изненадващо за тях успехът им идва с небивала сила. Буквално за броени седмици, момчетата стават световноизвестни, като имат над 5 милиона посещения от цял свят! Подписват договор със Sony Masterworks. А самият сър Елтън Джон лично им се обажда по телефона и ги кани да участват в турнето му.
Момчетата споделят в интервю:
- Той е жива легенда и за нас е огромна чест, да стоим редом до него на една сцена.
Челистите записват и издават албум за сега с кавъри на известни и любими парчета.



Приятно слушане.

4 коментара: