петък, 12 февруари 2016 г.

Гривни от Паракорд и Валентинки/Мартенички

Тези дни музата отново ме посети, кацна на рамо и прошепна - хайде време е. 
В търсене на оригинален подарък за мъж, който аз сама да направя, открих това ново и инетересно за мен 'плетене на гривни от паракорд' или така нареченото парашутно въже. Оказа се моден аксесоар за оцеляване. Тоест в дадена ситуация ви трябва тънко, леко и здраво въже, а не си носите - то разплитате гривната, колана или каквото имате, като аксесоар от паракорд и имате въже за съответната ситуация! Някои от моделите имат елементи от медицинска стомана, мини компас или друго, което също влиза в употрепа за сървайвъра. Можете да оплетете и наплетете какво си поискате. Дори дръжката си за нож!

Намерих добре показани клипове стъпка по стъпка как се "плете", по-скоро връзва е думата според мен. Има различни плетки, някои от тях по-сложни за изпълнение, за които отива повече въже или по-лесни с по-малко материал, зависи от модела. Някои от гривните са доста груби и масивни на вид, определено насочени повече за мъжката аудитория. Аз започнах, (като за първи опит) с по-лесен, но симпатичен вариант. Плетката се казва "Thin Line Solomon Bar Bracelet". Стъпка по стъпка направих това, което бе показано, като гледах клип от youtube...





















По-късно направих и още един вид плетка, която се казва "Paracord Snake Knot", тя би стояла добре и на женска ръка, тъй като е малко по-нежна и тънка. Направих такава за себе си, дори успях да й сложа закопчалка - цветът е черно и тюркоаз син. И още една в два цвята синьо (само тези три цвята поръчах първоначално).



Не мина обаче без контузия, докато правех гривните. Въжето се оказа грубичко и твърдо за връзване от нежни женски ръце. Ожулих и изгорих малко пръстите си от опъването, стягането и спояването на въжетата. На клиповече, все мъжки ръце ги правят :) Но нищо, много ми хареса това упражнение по труд и техника, това е сладка болка. Мисля да продължа.




















Изрязах валентики от картон върху, който залепих плат. Пробих им дупчица и ще ги завържа с канап. Металният елемент, който използвах за шаблон е един от любимите ми книгоразделители във формата на стилизирано сърце, и-д-е-а-л-е-н за целта. Направих единични и двойни (като картичка) на обратната/вътрешна страна може да се напише послание към човек, който обичате.




















А освен, като валентинки (ако няма на кого да ги раздам) мисля, че могат да се ползват и като мартенички. Защо не?!
За днес толкова....

2 коментара:

  1. Много обичам да плета гривни, обикновено не ги нося, но да има нещо за занимавка :D

    ОтговорИзтриване
  2. Да и аз обичам, и си ги и нося на периоди :)

    ОтговорИзтриване