събота, 30 май 2009 г.

И една муха....

Датата е 30 май, имам рожден ден! На работа съм! Аз останах най-работната, другите си заминаха. Седя в задното дворче на офиса, опънала съм се на едно столче, пред масичката ни, направила съм си кафе и след получаването на подаръците и букетите, релаксирам. Времето е като мен - леко сърдито, но с наченки да се оправи. Слънцето се процежда вече през облаците и започва да се стопля. И аз така, опитвам се да прогоня лошите мисли и да се насладя на деня и празника.
В офиса съм сама, но на масата за компания долита една муха. Обхожда масата, изследователски я наблюдавам отблизо... Попада на лъжичката ми от кафето с останали в нея няколко капки кафенце с мляко. Мухата литва и кацва върху лъжичката, с малкото си хоботче започва неистово да смуче течността, виждам как и се подува коремчето. Зареждаме се и двете за партито довечера с кофеин, всеки за своето си парти. Мисля, че трябва да я прогоня, ако продължава ще се пръсне, а не искаме да разваляме купона все пак! Къш, заминавай си, отивай да се забавляваш другаде..... А аз ще си изпия кафето и ще заключвам, все пак рожденничка ли съм или? Парти ме чака довечера...

петък, 29 май 2009 г.

Пак и пак ...

Заспиваш!
Сънуваш го!
Събуждаш се!
Плачеш!

Отново заспиваш!
Пак го сънуваш!
Пак се събуждаш!
Пак плачеш!

Вече те е страх да заспиш!

неделя, 24 май 2009 г.

Ana Moura - "Фадо"



Анна Моура! Представям ви една изключително чаровна певица и музикалният стил Фадо ( за който ще стане дума малко по-надолу) която щом запее ви опиянява с кадифеният си мек и същевременно плътен глас. Всяко нейно изпълнение е едновременно специално и много лично, което до голяма степен се обяснява със стила на пеене който тя е избрала за своя съдба. Божественият й глас, комбиниран с нежните мелодии и текстове, в които основни теми са любовта, самотата и раздялата, няма как да оставят публиката равнодушна...

Фадо - Предстои ви среща с музика, която е тъмна, страстна и задъхана, тя не е сред стиловете, които говорят много на масовия слушател. Традиционната португалска музика - наричана португалски блус или танго или дори фламенко - е лирична и страстна, логично изпълнявана предимно от жени.

"Fado е латинска дума и означава съдба, вяра, но ако искаш да научиш истинското значение - Fado е начин на живот. Изразяване на чувства, сантименти, неща нормални за един човек, като радостта, любовта, ревността..."

Фадо е всепризнатият, международен символ на Португалия, разкриващ същността на португалската душа. Amalia или Fado се изпълнява в баровете и ресторантите из цялата страна.
Счита се, че фадо е произлязло от песните на маврите. Макар да са минали много векове, основата на музиката /меланхолична и тъжна/ е все така витална и истинска в наши дни. Други смятат, че Фадото е модификация на музиката на робите в Бразилия, която достига до бреговете на Португалия чрез пътуванията с кораби.
Трета теория свързва Фадото с певците и артистите от Средните векове, чиито любовни песни са много близо до днешните.
Коимбра се гордее със своето фадо. Някои твърдят, че именно тук се е родила тази музика, и то от някогашните студенти. Автентичното Коимбра фадо, се изпълнява само от мъже и за разлика от популярното днес лисабонско фадо е далеч по-меланхолно и тежко. Казват, че текстовете на тези песни са тривиално-сантиментални, най-често за безвъзвратно изгубена любов, но музиката е онова, което отива отвъд тривиалното. Има много тленност в нея, има тъга по онова, което е било и си е отишло, по онова, което си притежавал и си изгубил. Обясняват тази типично португалска тъга с величието и нетрайността на някогашната колониална империя, с невъзможността да удържиш завладяното. Голямата носталгия на всяка срутила се империя.

Фадото е гордостта и радостта на Португалия и е националното музикално богатство, което изпълва душата на португалците. Дори да не говорите езика им със сигурност ще останете в плен на мелодията, гласовете на певците и техните настроения.
Всичко казано по-горе не може да ви опише що за музика е фадо. Просто си я пуснете и се заслушайте...

Още изпълнители на Фадо: Amalia Rodrigues, Dulce Pontes, Cesaria Evrora, Camane, Mariza.

24-ти май

Поздрав за всички забравили от къде са и кои са!

Мила Родино

Химнът на България е по музика и текст на Цветан Радославов (1863-1931)

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.

Паднаха борци безчет
за народа наш любим,
майко, дай ни мъжка сила
пътя им да продължим.


Аз съм българче (1913-1921)
Иван Вазов

Аз съм българче и силна

майка мене е родила;

с хубости, блага обилна

мойта родина е мила.


Аз съм българче, обичам

наште планини зелени,

българин да се наричам -

първа радост е за мене.


Аз съм българче свободно,

в край свободен аз живея,

всичко българско и родно

любя, тача и милея.


Аз съм българче и расна

в дни велики, в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе.


четвъртък, 21 май 2009 г.

Захари Карабашлиев
















В трепетно очакване на новата книга на Захари, която трябва да излезе през май месец....
А докато чакаме, можем да разгледаме и някои негови фотографии...

http://www.18procentasivo.com/gallery.html

събота, 16 май 2009 г.

Фото моля...


Представям ви някои фотографи приковали сетивата ми, накара ли ме да застина, да се усмихна, да замечтая... Започвам с една дама, Венета Захариева, която ми се иска да познавам лично, но все още не съм имала тази чест. Приятелка на мой приятел, учи в Щатите фотография.... ето нейният сайт:


http://www.venetazaharieva.com/

А също така можете да я намерите и на http://photo-cult.com/album.php?aut=lukcheto






Следващият на когото искам да обърнете внимание е въпросният ми приятел Юлиан Москов, който не учи фотография, но мисля, тя му се оттдава и без това! Аз съм му фен :) Само дето не снима в последно време и ще му дърпам ушите ...

http://photo-cult.com/Zmeu

http://www.icetin.com/





Това е Ани Грифитц Бел, има невероятни фотографии! Нали знаете, всеки творец е малко луд...


http://www.anniegriffithsbelt.com/








Kyoichi Sawada, снимките на този фотограф не са за всеки, има потресаващи картини, снима войни, снима ужаса в очите на хората...

Разбира се има и много други, на които ще спомена само имената: Симеон Цончев - Синдбад, Toshio Sakai, Tim Page, Cary Wolinsky, Bruce Dale, Steve Mcckurry, Alex Goldenshtein, Shigeru Tamura, William Albert Allard...

Маги Пюскюлиева





















Ще ви представя едно прекрасно даровито момиче, моя приятелка, която ме изненада и очарова с нещата които прави! А какво крие още.. нямам търпение да разбера :)